Rollenspel

Gepubliceerd op 15 september 2019 om 16:47

Jonge kinderen kunnen door middel van spelen veel leren over de wereld om hen heen en over zichzelf. Door rollenspellen te spelen oefenen ze met alledaagse situaties. Dat helpt om hun eigen identiteit te ontwikkelen. Rollenspel levert een grote bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Spelend leren via rollenspel zorgt voor een ontwikkeling van het denken, inbeelden, doen alsof, plannen, afvragen, twijfelen, herinneren, raden, hopen, experimenteren, opnieuw doen en verwerken.

Bij jonge kinderen zie je dat ze vaak dezelfde rol kiezen. Als ze zich graag verkleden als cowboy, zullen ze dit personage in het begin heel vaak kiezen. Op zich best logisch; alle aangeleerde dingen moeten eerst worden geoefend. Een kind oefent vooral door te spelen. Door telkens hetzelfde te zijn, gaat het oefenen heel gemakkelijk. Rollenspel biedt ook een veilige manier om sociale interactie te oefenen. Een kind is namelijk niet echt de baas over iemand of boos op iemand, maar het past bij de rol die het kind op dat moment aanneemt. Op deze manier kunnen kinderen hun eigen identiteit ontwikkelen en inzien hoe die kan verschillen van anderen.

Onze jongste speelt het liefst doktersspel met zijn vriendjes, zus en vriendinnetjes. Het aangeven en respecteren van grenzen is hierin heel duidelijk zichtbaar. Daar waar hij anders moeite heeft om te luisteren naar andermans grenzen, respecteert hij ze hier wel en is hij juist heel zorgzaam naar de ander toe.

Het is heerlijk als kinderen zich ook thuis helemaal kunnen verliezen in hun rollenspel. Ga er in mee. Praat niet met je kind, maar met de kok, de politieagent of de schooljuf. Kinderen gaan volledig op in hun rol en willen dat je met het personage praat, niet met het kind zelf. Zo leuk om hier samen in op te gaan en het kind geeft het zelf heel goed aan als je deze per ongeluk wel toespreekt met zijn eigen naam.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.