Magisch ingrediënt bij ouderschap

Gepubliceerd op 5 oktober 2019 om 16:03

Door spel wordt het brein als niks anders verlicht; door spel maken we nieuwe verbindingen in onze hersenen en voelen we ons blijer en minder geagiteerd. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen! Uit onderzoek onder ratten blijkt spel zelfs van levensbelang. Ratten die niet spelen, overleven bepaalde situaties zelfs niet. Stuart Brown stelt daarom dat spel het tegenovergestelde van depressie is; het is leven.

  1. Spel helpt agressie te ontladen en kan agressief gedrag zelfs voorkomen.
  2. Spel helpt om grenzen te stellen en er ook nog eens in gehoord te worden.
  3. Spel helpt kinderen traumatische gebeurtenissen te verwerken.
  4. Spel helpt je begrijpen wat er bij een kind speelt en waar het mee worstelt.
  5. Spel versterkt of herstelt de band met je kind nadat je boos bent geworden.
  6. Spel helpt een kind om mee te werken.
  7. Spel helpt een kind om angsten te overwinnen.
  8. Spel helpt bij het helen van een geboortetrauma.
  9. Spel helpt om een kind voor te bereiden op een dokters- of tandartsbezoek.
  10. Spel helpt kinderen om scheiding en afwezigheid te verwerken.

Spel is echt magisch. Helaas is die magie vaak nog onbekend en wordt de taal van spel nog vaak niet begrepen. Vaak genoeg worden kinderen bijgestuurd om op te houden met spelen en nu even “serieus te doen”. 

We hebben vaak zelf niet ervaren als kind dat onze ouders veel spel in hun ouderschap gebruikten. Of we hebben misschien toen we ouder en serieuzer werden, deze prachtige taal van spel verleerd. Soms hebben we ook gewoon erg veel ‘serieuze’ zaken aan ons hoofd.

We weten vaak niet goed hoe die taal van spel te spreken of te verstaan. We hebben bovendien bijna allemaal al heel vroeg meegekregen dat ‘serieus’ belangrijker is dan ‘spel’, en zeker wat betreft het ouderschap! 

En dat is jammer, want spel is de taal van een kindEn als we die kunnen spreken, dan hebben we een zeer belangrijke sleutel tot plezierig ouderschap. Wanneer we deze geheime taal van spel beginnen te ontcijferen en leren hoe we spel in de omgang met kinderen kunnen inzetten, dan pas leren we langzaam de taal van een kind te spreken. Dan pas beginnen we kinderen echt goed te begrijpen en te verstaan. En bovendien: dan pas kunnen we onszelf eigenlijk pas echt verstaanbaar maken voor kinder-oren. 

Een leuke bijkomstigheid is dat die geheime taal van spel ook nog eens voor plezier zorgt in de dagelijkse beslommeringen van het ouderschap.  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.