Je hebt altijd een keuze

Gepubliceerd op 1 juli 2019 om 13:59

“Het is niet wat je overkomt dat je maakt tot wie je bent maar hoe je er mee omgaat”. Iedereen gaat anders om met wat hij of zij meemaakt in het leven. Je hebt het niet voor het zeggen waar je geboren word. Hier heb je geen keuze in, maar uit ervaring weet ik hoe klein je ook bent er altijd een keuze is hoe je omgaat met de situaties die je meemaakt. Iedereen gebruikt bepaalde patronen en overlevingsmechanismes die passen bij de persoon. Als je nog jong bent, ben je je nog niet bewust van deze patronen, maar je gebruik ze wel.

Zo was een overlevingsmechanisme van mij om me zo onzichtbaar mogelijk te maken en niet op te vallen. Op school had dit als resultaat dat ik letterlijk niet gezien werd en er vaak verwarring was over mijn naam. Regelmatig werd ik bijvoorbeeld niet aangesproken met mijn eigen naam, maar met die van een klasgenoot of mijn beste vriendin. Het niet gezien worden heeft mij geholpen om op een afstand alles te bekijken en in me op te nemen en om hier dan vervolgens mijn eigen weg in te kiezen en te gaan. Dit was niet de makkelijkste weg, omdat dat wat ik deed vooral in eerste instantie goed wilde doen voor de ander en mezelf daarin wegcijferde. Dit deed ik omdat ik graag aardig en lief gevonden wilde worden, maar vooral gezien wilde worden. Als ik nu terug kijk op hoe ik als kind was  dan waren het altijd wel bewuste keuzes die bij mij paste. Ze waren bijna altijd met een omweg en hadden wat meer tijd nodig, maar ik ben daardoor wel altijd heel dicht bij mezelf gebleven.

De afgelopen periode heb ik het boek “De Keuze” gelezen en daarin heb ik de bevestiging gevonden dat hoe moeilijk het ook is je altijd een keuze hebt hoe je omgaat met de situatie. Het is een heel aangrijpend boek, wat ik iedereen zou aanraden om te lezen. Wat deze vrouw Edith Eva Eger heeft moeten doorstaan en hoe ze daar mee om is gegaan en nog gaat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik me zekerder voel en er mag zijn zoals ik ben.

Ik heb de keuze gemaakt om me open en kwetsbaar op te stellen, wat voor mij bevrijdend en helend werkt. Het maakt me sterker en laat mijn energie weer stromen, waar ik blij van word en met vertrouwen alle uitdagingen die me nog te wachten staan tegemoet zie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.